Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Behandelovereenkomst

In de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst) worden bepaalde aspecten van de zorg binnen de individuele relatie tussen de cliënt en de zorgverlener geregeld. De wet gaat uit van een vertrouwensrelatie, waarin cliënt en logopedist op basis van gelijkwaardigheid zoveel mogelijk samen overleggen en beslissen. Zo worden er eisen gesteld ten aanzien van informatie, toestemming en inzage dossier. Om aan deze eisen te voldoen is deze behandelovereenkomst opgesteld. Hierin staan de afspraken die gemaakt zijn omtrent de behandeling.

Behandel- en oefenafspraken

Wanneer de logopedist het logopedisch onderzoek heeft afgerond, zal ze aansluitend bij de hulpvraag en in overleg met de cliënt (en eventueel andere betrokkenen) behandel- en oefenafspraken maken. Hierin zijn bijvoorbeeld vastgelegd: de behandeldoelen, de tijdsduur van de behandeling, de behandelfrequentie etc. Het aantal zittingen dat nodig is om de behandeling met goed resultaat af te ronden is van veel factoren afhankelijk. Mocht er een aanpassing nodig zijn van het voorgestelde behandelschema, dan zal dat met de cliënt worden besproken. Voor het behalen van de behandeldoelen is het nodig dat er met regelmaat geoefend wordt, met als richtlijn; dagelijks gedurende ca. 10 minuten. Het is handig de meegekregen oefeningen en adviezen te bundelen in een map of schrift.

Betalingsafspraken

De basisverzekering vergoedt in bijna alle situaties de kosten voor de logopedische behandeling, wanneer u een verwijzing heeft van een arts of specialist. Wel betaalt u, vanaf 18 jaar, een deel van de behandeling zelf via het eigen risico. Het logopedisch tarief varieert per zorgverzekeraar, en is onder andere afhankelijk van het soort behandeling (onderzoek of regulier), de plaats van de behandeling (aan huis of op de praktijklocatie). Raadpleeg voor de tarieven uw zorgverzekering of neem contact op met de praktijk. De behandelingen vinden plaats volgens afspraak en dienen bij verhindering tenminste 24 uur van tevoren te worden afgezegd. Te laat afgezegde of niet nagekomen afspraken (ongeacht de reden) worden bij u persoonlijk in rekening gebracht en worden niet door de zorgverzekeraar vergoed. Hiervoor geldt het wettelijk vastgestelde verzuimtarief van 75% van het geldende tarief per te laat of niet afgemelde behandeling.

Bereikbaarheid

De praktijk is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0186-625312. Aangezien wij met cliënten werken kan het zijn dat wij de telefoon niet kunnen opnemen. Spreekt u dan a.u.b. uw boodschap en telefoonnummer op het antwoordapparaat in, wanneer wij in de gelegenheid zijn dan nemen wij contact met u op. U kunt ons ook bereiken via e-mail: info@logopedieoudbeijerland.nl of het contactformulier op de website.

Identificatieplicht Als u logopedische zorg ontvangt, moet u een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Zorgverleners controleren daarmee of u degene bent die bij het Burgerservicenummer

(BSN)hoort. De overheid wil met de legitimatieplicht in de zorg fraude tegengaan. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen. Wij verzoeken u dan ook om bij de eerste afspraak ervoor te zorgen dat u een geldig legitimatiebewijs kunt tonen.

Waarneming/stagiaires Waarneming kan nodig zijn in verband met ziekte, vakantie en/of studieverlof. Waarneming zal altijd geschieden door een gediplomeerd logopedist. Als een stagiaire aanwezig is in de logopediepraktijk, wordt u daarvan op de hoogte gesteld. Indien u bezwaar heeft tegen de aanwezigheid bij de behandeling, kunt u dat kenbaar maken. De stage van logopediestudenten vindt altijd plaats onder supervisie van de logopedist.

Informatie-uitwisseling

Indien u verwezen bent door een arts mag contact met deze verwijzer als een gegeven worden beschouwd en is expliciete toestemming van u voor het versturen van een verslag aan de verwijzer niet vereist. Als de verwijzer niet de huisarts is, kan aan de huisarts desgewenst een kopie van het verslag worden verstuurd. Indien het uitwisselen van inlichtingen met derden in het kader van de logopedische behandeling noodzakelijk is, kan de logopedist contact opnemen met deze personen (bijvoorbeeld een collega-logopedist, fysiotherapeut, KNO-arts of leerkracht).

Privacyverklaring

Logopediepraktijk Oud-Beijerland houdt zich in alle gevallen aan de hiervoor toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het is van belang onze privacyverklaring te lezen, deze kunt u vinden op onze website www.logopedieoudbeijerland.nl hierin leest u onder andere over verwerking van persoonsgegevens en de bewaartermijn van gegevens.

Klachten

Heeft u opmerkingen of klachten over de begeleiding, behandeling of over de gang van zaken, laat u dat dan weten. De praktijk is tevens aangesloten bij de klachten- en geschillenregeling van het Kwaliteitsregister Paramedici.

Cliënttevredenheidsonderzoek

Na het afronden van de behandeling of wanneer behandeling langdurig is, tussentijds, ontvangt u een vragenlijst per e-mail, deze heeft tot doel de kwaliteit van de logopedie te meten zoals deze door u wordt ervaren. Zo kan de zorg beter worden afgestemd op de wensen van cliënten. Wij stellen het zeer op prijs als u deze vragenlijst wilt invullen. Het invullen duurt minder dan 5 minuten. Alle informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld, uw logopedist en uw zorgverzekeraar krijgen geen inzicht in uw persoonlijke antwoorden. Alle vragenlijsten worden anoniem verwerkt. Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig. Het wel of niet meedoen heeft geen gevolg voor de zorg die u krijgt.

Akkoordverklaring

Via de behandelend logopedist ontvangt u een akkoordverklaring, deze wordt per cliënt aangepast. Deze kunt u tekenen als u akkoord bent met de daarin gemaakte afspraken.